2008年11月11日星期二

鏞樓甘饌

不少老朽的朋友都知道, 老朽係個為食到發癲的人.

老朽四圍食, 偏偏未去過鏞記四樓和陸羽三樓兩個 "朝聖" 之地. 故好幾年前, 有位高官的兒子是老朽的同學, 老朽得知其自小與父母吃過不少珍味奇品, 故央了他介紹小弟去鏞記一趟, 此後老朽慢慢與部分樓面的前輩混熟, 亦試過幾次和老闆們或是客戶們開個飯局把酒言歡亦不在話下.

早前和部分行內友人再登鏞樓 (其中包括前文 《錢本草》的那位大狀), 是日精選有...

鵝腦凍 - 為粵水 (廣東滷水) 作餌, 將是日燒鵝之頭腦製成魚膠狀, 香滑得要緊.
清湯腩 - 為正宗爽腩位, 得幾份, 故每日限量供應, 清湯熬製, 入口即化, 連湯都飲埋!!
油鹽水灼心蒂 - 一味估不到在此食到的懷舊菜, 為豬心上之大動脈血管, 滑得來有嚼頭, 惟鹽味略略太重
爽滑魚皮 - 又係一款粥店名菜, 今次就對味了! 因為魚皮帶腥, 油鹽水即中和之道也.
滷水花菰 - 大概無人會想過, 粵水配花菰是個絕配吧? 花菰作為冷盤, 卻係 "唔知點解" 完全唔覺有問題. 奇...

餐前小碟食完就到大盤了... (其實以經小少少飽)

燒鵝姑下庄配肥燶叉 - 特別事先向樓面 Catherine 姐講明要鵝姑, 因其極嫩, 卻因得三數人未能以特別之順德祖方燒製, 故只能食番廣東燒法. 而取下庄則因為鵝係吊住來燒的, 鵝油鵝汁向下滴, 故下庄盡得珍藏.
不過今天的肥燶叉就有問題了... 又唔肥又唔燶, 絕對要打 pet pet!

太史五蛇羹 - 正路和友人上來例必先試杏汁白肺湯, 和陸羽或者港大同學會之作各有千秋, 不過時值秋天, 故特意食個蛇羹. 此處之蛇羹其實唔係太特別, 不過足料得很已經值回票價.

方魚炒玉蘭 - 原只係想加條菜食o下. 但係玉蘭暗藏功夫: 上檯時墨綠得緊, 一看還以為未熟, 但油亮的表面下是軟軟的菜薳, 至此方見真章.

古法班腩煲 - 個人不太喜魚, 卻為朋友而訂了這個煲; 杉斑腩拉油後係以火腩, 豆卜, 蒜子紅燒再扣, 炆足火路, 連我都連啖幾件.

鵝肝腸花卷 - 此物本來是伴著另一點心 「詩禮銀杏」吃的. 因詩禮銀杏偏甜, 加上花卷又係中和之道; 但可惜, Catherine 回大廚覆, 詩禮銀杏製作需時, 日間恕難供應, 但提起了鵝肝腸花卷又唔想唔食, 故照訂了此半, 當是作個願, 希望下次可以食埋詩禮銀杏...

單尾追加 - 太子撈麵 - 即鵝油撈麵, 非常簡單直接的一個麵, 只係因為第二代老闆 (即以前之太子爺) 食開, 所以得名. 但係細細一個麵餅, 加入鵝油青蔥後的確係幾好吃的.

甜品就是鏞記「出名」的「千年陳皮紅豆沙」(一笑, 甘老闆已經澄清絕無此物) 和「水雲玄采糕」, 加埋生果盤乙個, 五個人捧住肚子走.

特別鳴謝是日另一位大狀帶來上善如水大吟釀中的白瀧級別前來佐膳, 此物據悉為日本平成十九年之新酒鑑賞會的金賞得主. 滑過舌尖, 直入喉嚨時, 那如絲的順滑感, 確係使人腦中浮起《道德經》的第八章...

「上善若水.水善利萬物,又不爭.處眾人之所惡,故幾於道...」

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